Wat we doen, doen we met passie. We zijn altijd blij als onze producten helpen om het leven van mensen, machines en systemen gemakkelijker te maken. Soms zijn er echter projecten waarbij Weidmüller betrokken is en onze fascinatie letterlijk in golven komt.
Het initiatief van het Australian Institute of Marine Science (AIMS) is zo'n project. De organisatie richt zich niet alleen op mens en machine, maar ook op het redden van een van 's werelds belangrijkste habitats: de koraalriffen voor de kust van Australië.
Het Australian Institute of Marine Science (AIMS) heeft als doel een positieve, meetbare impact te maken op de gezondheid van de oceanen en de koraalriffen te beschermen tegen de verwoestende gevolgen van de klimaatverandering. Daarmee levert het instituut niet alleen een belangrijke bijdrage aan de milieubescherming in Australië, maar doet het ook essentieel onderzoek in de strijd tegen klimaatverandering.
Koraalriffen behoren tot de meest diverse habitats op aarde. Kwallen, krabben, vissen en haaien vinden beschutting en jachtgronden in de kleurrijke takken. De vispopulatie is voor miljoenen mensen een bron van werk en voedsel. Daarnaast binden koralen kooldioxide, het meest voorkomende broeikasgas in onze atmosfeer. Dit betekent dat zij kunnen helpen om de klimaatcrisis het hoofd te bieden en de verzuring van de oceanen tegen te gaan.
Klimaatverandering veroorzaakt verwoestende problemen voor de neteldieren. De stijgende watertemperatuur in de oceanen leidt bijvoorbeeld tot ernstige koraalbleking. De veel te hoge concentratie koolzuur vernietigt ook de riffen.
Daarbij komt nog de vervuiling van de oceanen. Kunstmest spoelt overtollige voedingsstoffen in de oceanen. Het resultaat is dat koralen worden overgroeid door algen. Bovendien vergiftigen chemicaliën die in het water worden geloosd de kwetsbare dieren.
De natuurlijke omstandigheden veranderen. Dit heeft gevolgen voor verschillende aspecten van het ecosysteem en veroorzaakt steeds meer schade aan de koraalriffen.
Het AIMS simuleert de veranderingen die de klimaatverandering veroorzaakt voor de oceanen en koraalriffen in de National Sea Simulator (SeaSim), 's werelds grootste aquarium-onderzoekscomplex. Met behulp van grote zeewatertanks onderzoeken wetenschappers de effecten van milieuveranderingen op koralen en andere tropische zeeorganismen.
In langetermijnexperimenten worden factoren zoals licht, temperatuur, zuurgraad en zoutgehalte gevarieerd en wordt de invloed van de veranderingen gedocumenteerd in een controleerbare omgeving.
De Zeesimulator voorziet onderzoekers van belangrijke bevindingen die hen helpen veranderingen en aanpassingen in zeeorganismen te begrijpen. Conclusies en maatregelen kunnen worden afgeleid om koralen en oceanen te beschermen tegen de effecten van klimaatverandering.
AIMS doet ook onderzoek op zee: de organisatie beschikt over schepen met volledig uitgeruste laboratoria waarmee ook experimenten op volle zee kunnen worden uitgevoerd. Zo kunnen ze de fysische en biologische eigenschappen van verschillende habitats direct in het veld bestuderen.
Een habitat die bedreigd wordt door klimaatverandering redden met behulp van wetenschappelijk onderzoek: het AIMS-project is ontzettend belangrijk. We zouden niet blijer kunnen zijn met dat de producten van Weidmüller bijdragen aan het project - en daarmee automatisering en wetenschap met elkaar verbinden.
Verschillende parameters moeten op elk moment flexibel in de SeaSim-bassins kunnen worden gewijzigd om de werkelijke omstandigheden van de koraalriffen te simuleren. Dit is waar ons I/O-systeem u-remote helpt bij het regelen van variabelen zoals de temperatuur en de watertoevoer. Dit is zeker geen triviale taak: zelfs de kleinste veranderingen in de watertemperatuur kunnen het succes of falen van dure experimenten bepalen. Betrouwbare, geautomatiseerde overdracht en bewaking van signalen en gegevens zijn daarom van groot belang.
Daarnaast wordt u-remote gebruikt om speciale LED-lampen aan te sturen die door het AIMS zijn ontwikkeld. Deze simuleren de grote kleurenspectra die in de riffen voorkomen. Naast u-remote maakt het AIMS ook gebruik van managed switches en voedingen van de PROtop-prestatieklasse.
u-remote
Managed switch
PROtop-voedingen
This is a YouTube video. By clicking on this video, you agree to Google/YouTube's Privacy Policy & Terms of Use . You also agree to our Privacy Policy.
Bekijk nu onze film over de samenwerking met het Australian Institute of Marine Science!