AC en DC? We zullen u de verwijzingen naar de rockband besparen en meteen ter zake komen: het doel is om een directe gelijkstroomvoeding te leveren aan apparaten die intern al met gelijkspanning werken. Een belangrijke bijdrage aan de energierevolutie.
Veel apparaten werken al op gelijkstroom. Maar stroom wordt geleverd en getransporteerd als wisselstroom. Op dit moment worden als interface tussen de twee speciale gelijkrichters gebruikt. Het grootste probleem: deze gelijkrichters veroorzaken hoge energieverliezen bij het omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom. Dat is niet efficiënt. En zeker niet duurzaam.
Maar de omzettings- en transportverliezen kunnen effectief tot 10% worden verminderd met behulp van centrale omvormersystemen. Machines, systemen en elektrische apparaten in industriële en kantoorgebouwen worden dan zonder grote problemen voorzien van de benodigde gelijkstroom.
Er ligt ook een groot besparingspotentieel in de kabels: hierbij kan de vraag naar koper zelfs worden gehalveerd met dezelfde isolatie. Bovendien kan er efficiënt gebruik worden gemaakt van de recuperatie-energie, d.w.z. de energie die normaal verloren gaat. Bijvoorbeeld: de energie die vrijkomt tijdens de rembewegingen van robots wordt opgevangen door het gelijkstroomnet en beschikbaar gemaakt voor onmiddellijk gebruik.
En omdat hernieuwbare energiebronnen intern gebruik maken van gelijkspanning, kunnen ze gemakkelijk worden geïntegreerd.
De uitstekende stabiliteit van het elektriciteitsnet vermindert de productiestilstand aanzienlijk. Er zijn geen extra investeringen nodig voor netfiltering en -compensatie. DC-systemen blijven ook operationeel als de stroomtoevoer ooit uitvalt: ze blijven werken met hun eigen energievoorraden.
De invoering van gelijkstroomtechnologie is een essentiële bouwsteen van de energietransitie en een belangrijk project voor een duurzame toekomst. Met gebundelde competentie en nieuwe elektrotechnische oplossingen moet deze technologie in de nabije toekomst worden gelanceerd. Dit is precies waar wij in het spel komen.
Weidmüller is een van de oprichters van de Open Direct Current Alliance (ODCA). Deze is het directe vervolgproject op DC-INDUSTRIE2, een onderzoeksproject dat de voordelen van gelijkstroom al heeft kunnen aantonen. De nieuwe ZVEI-werkgroep (German Electro and Digital Industry Association) werd gelanceerd in november 2022 en streeft het doel na om een ecologisch ecosysteem voor gelijkstroom op te zetten.
Wij brengen onze uitgebreide elektrotechnische knowhow in en werken samen met de andere leden om dit baanbrekende pad met succes te bewandelen.
Jonge mensen zullen de toekomst vormgeven. Het enige wat je hoeft te doen, is ze hun gang laten gaan. In een samenwerkingsproject tussen Weidmüller, KEB Automation en Lenze hebben leerlingen met succes een DC conversie uitgevoerd.
De opdracht was om binnen drie weken een oude boormachine om te bouwen voor een gelijkstroomnet. De vijf leerlingen werkten samen om de doelstellingen te bepalen, gevolgd door de planning, voordat ze de eigenlijke ombouw uitvoerden. Het team werd ondersteund door de relevante gespecialiseerde afdelingen.
Aan het einde van de gestelde periode werd het systeem met succes opgestart: een volledig succes met belangrijke technische bevindingen.
In de toekomst zullen de bevindingen van het ODCA-project en onze productoplossingen ook in onze gebouwinfrastructuur worden geïntegreerd. Het doel: alle belangrijke systemen worden in de komende jaren geleidelijk overgezet op een DC-fabrieksnet.
Fotovoltaïsche systemen, oplaadstations voor e-mobiliteit en alle elektronische componenten in onze gebouwen zullen efficiënter, betrouwbaarder en duurzamer worden dankzij de DC-technologie.
De DC-oplossingen, -concepten en -producten die we hebben ontwikkeld, zullen ook beschikbaar worden gesteld aan onze klanten. Ons productportfolio bevat bijvoorbeeld al DC-voedingen en DC-insteekconnectoren.