De ongeveer 1,4 miljoen inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest produceren dagelijks ongeveer 275 miljoen liter afvalwater. Voor de behandeling van deze hoeveelheid water in het zuiveringsstation van Aquiris is jaarlijks in totaal 182 MWh nodig. Om ervoor te zorgen dat deze energie zo milieuvriendelijk mogelijk wordt opgewekt, werd recentelijk de productie van waterkracht en biogas aangevuld met een fotovoltaïsch systeem op het dak van de waterzuiveringsinstallatie. Samen dekken deze drie technologieën nu een kwart van de totale elektriciteit die nodig is voor de zuivering van het afvalwater.
Doorlopende transparantie van de prestaties
Drie 1 MW-omvormers van de Finse fabrikant VACON® zorgen voor een schone energievoorziening van het nationale elektriciteitsnet. Een cruciaal voordeel is hier het "Multimaster" concept waarmee VACON® verzekert dat de fotovoltaïsche installatie altijd het maximale vermogen genereert in overeenstemming met de intensiteit van de zon op ieder moment.
Er is altijd een hoge mate van transparantie met betrekking tot de systeemstatus en de elektriciteitsopwekking van de omvormers. Dankzij remote monitoring op afstand en communicatie via Modbus TCP/RTU kan de operator het uitvoerprofiel online volgen en ontvangt hij meldingen van de laatste ontwikkelingen via sms-berichten. Stilstand kan daarom efficiënt worden geminimaliseerd.
Bewaking van de individuele strings
In het kader van deze monitoring spelen de 60 combinerboxen die VACON® van Weidmüller heeft betrokken een doorslaggevende rol. Geïnstalleerd tussen de zonnepanelen en de omvormer, verbinden ze de opgewekte elektriciteit. Hierdoor kan de vermogensintensiteit van de individuele strings voor diagnostische doeleinden worden bewaakt, zodat strings met een laag rendement zeer snel kunnen worden geïdentificeerd en onderhouden.
"Op basis van de steeds terugkerende eisen van de klant hebben we al talrijke beproefde configuraties voor fotovoltaïsche systemen ontwikkeld. Zo zijn we erin geslaagd om direct aan de VACON® eisen te voldoen met voorbedrade combinerboxen", meldt Rudi Vanderstraeten, Industry Manager bij Weidmüller, die VACON® tijdens het project heeft geadviseerd. "Dankzij de configuratie van componenten voor overspanningsbeveiliging en stringmonitoring profiteert onze klant van een holistische systeemoplossing die bijzonder eenvoudig te implementeren is in de bestaande SCADA-topografie. Er is dus niet alleen duidelijkheid in de waterzuivering, maar ook de energieopwekking op het dak is volledig helder en gesorteerd."
Gasten uit het land van de rijzende zon
Een waterzuiveringssysteem dat op drie verschillende manieren autonoom in zijn elektriciteitsbehoefte voorziet - dit is zeker iets bijzonders. In ieder geval heeft het zeker indruk gemaakt op Weidmüller's Japanse klanten die de fotovoltaïsche installatie in België hebben bezocht.
"Tijdens een bezoek aan onze productiefaciliteiten en ons eigen laboratorium konden we onze gasten uit Japan een redelijk goed beeld geven van de hoogwaardige kwaliteitsnormen die we hanteren bij de ontwikkeling en productie van onze fotovoltaïsche oplossingen. En het daaropvolgende bezoek aan België diende alleen om te bewijzen dat onze normen voortdurend worden gehandhaafd in de toepassing", legt Klaus Holterhoff, hoofd van Weidmüller's Application-Specific Solutions Division, uit. "Op het dak van de waterzuiveringsinstallatie stonden de geïnstalleerde combinerboxen centraal, die we speciaal hebben afgestemd op de specifieke vereisten van de installatie en de bijzondere ligging ervan."
Duidelijk geïnspireerd door de door hen onderzochte fotovoltaïsche oplossingen, hebben Weidmüller's gasten al een aantal nieuwe eigen projecten in Japan geïnitieerd. Marubeni vertrouwt bijvoorbeeld op de fotovoltaïsche oplossingen van Weidmüller, van de strings tot aan de controlekamer, in wat nu een installatie van 82 MW is. Het zogenaamde "Land van de rijzende zon" is over het algemeen een van de belangrijkste markten voor zonne-energie. De opwekking van zonne-energie is immers een zeer relevant nationaal project voor de op vier na grootste energieverbruiker ter wereld.